Hit és cselekedetek

A jó gyümölcsök egyértelműen bizonyítják, hogy valaki újjászületett? Bizonyos igehelyekből úgy tűnik igen. Hiszen a jó fa jó gyümölcsöt terem. De mennyit? És mindig? Vagy léteznek olyan időszakok, amikor egy hívő hosszú ideig akár gyümölcstelen? Vagy ezzel azt bizonyítja, hogy valójában sosem volt hívő? Ha valóságos az újjászületés, akkor garantáltak a gyümölcsök?

A jó fa jó gyümölcs "automatizmusa" azonban a természetben sem mindig egyértelmű. Volt egy fantasztikus barackfánk. Nem termett minden évben. Talán, ha három évente hozott gyümölcsöt, igaz, akkor sokat és finomat két hétig. Aztán az év többi hónapjában (több mint 11 hónapig) "gyümölcstelen" volt. Furcsa ez a barackfa párhuzam? Talán az, de arra mindenképpen rávilágít, hogy példázatból nem lehet teológiát "gyártani". A példázat legfeljebb bemutat vagy rávilágít egy bibliai igazság fontos részletére.

Ebben a sorozatban foglalkozunk a cselekedetek bizonyító erejével az üdvösség szempontjából. Megvizsgáljuk azokat a példákat, amelyeket az igaz hívő garantált gyülmölcs termésével/ jó cselekedeteivel kapcsolatban idéznek. A folytatásban szemügyre veszünk olyan igehelyeket, amelyek szerint a hívő lehet akár gyümölcstelen is. Az alábbi tanítás elhangzott 2017. február 25-én a Keren Jesuah Messiási közösség alkalmán.